sade tasarımıyla gözü en az yoran, boktan içeriğiyle beyni hiç yormayan blog ödülü - 2009

23 Aralık 2016 Cuma

bir varoluş biçimi olarak kolbastıcılık ve konvoyculuk üzerine

yaptığım gözlem ve analizler neticesinde, türk halkının ideolojik çoğunluğunu oluşturduğunu tespit ettiğim iki insan tipi olduğuna karar verdim: kolbastıcılar ve konvoycular. bunlar hayatımızın her alanına nüfuz ettiği için artık bir anlamda windows'taki el imlecinin beyaz olması gibi, bizim gibi zenciler dışındakilerin kolay kolay fark edemeyeceği tipler diyebiliriz. hakim ideolojiye göre şekillenen bu kitleler, anne-babamız, öğretmenlerimiz, hatta son yıllarda üniversitemizin rektörü bile olabilmekte, kolbastıcılık ve konvoyculuk kültürünü sosyal kurumlara empoze edebilmektedir.


kolbastıcı nedir?
kolbastıcı dediğimiz kavram, türkiye cumhuriyetinin genç kitlesinin çoğunluğunu oluşturan muhafazakar, dindar, milliyetçi, atatürkçü, liberal, vatansever ve kolbastı aşığı kitleyi tanımlamak için kullanılır. bu kitle, ana akım medyada yüceltilen her şeye hayrandır. ana akım medya dışında yüceltilen her şeye de hayrandır. mesela aynı anda hem tayyip erdoğan, hem che guevara hayranı olabilir, kolunda atatürk imzası dövmesiyle gülencilerin sohbetlerine katılabilir. aynı anda hem sovyet karşıtı, amerikancı, hem de ismail türüt hayranı olabilen kitle tam olarak budur. kolluk kuvvetlerine gönülden bağlıdır; polisi, askeri sever ama bir yandan da bedelli askerliği twitter'da tt yapmak için çalışır. televizyonda ilan edilen her şey bu adamlar için gerçektir. geçen hafta ölümüne destekledikleri birinin bu hafta terörist olmasını normal karşılayıp hiçbir şey olmamış gibi davranırlar. sağda solda "tek yürek olmak" gibi bir tabir duyduğunuzda aklınıza gelmesi gereken kesim kolbastıcılardır. en iyi yaptıkları şey birlik olmaktır. terörün amacına ulaşmamasını, şehitlerin kanının yerde kalmamasını, vatanın bölünmemesini falan hep kolbastıcılar sağlar.

peki neden "kolbastıcı"?
bu gençlerin bir dönem toplu halde kolbastı ekibi kurup, yerel festivallerde, mezuniyet etkinliklerinde, toplu sünnet törenlerinde, acun programlarında falan boy gösterdiğine tanık olduğum için bunlara kolbastıcı adını verdim. çünkü kolbastı birlik olmaktır

konvoycular
insanlar olarak birçok duygu yaşarız. sevinmek, üzülmek, hayalkırıklığına uğramak, sinirlenmek, aidiyet gibi çeşitli hislerimiz olduğu söylenir. bu hislerin her biri farklı şekilde ifade edilir. bazılarını ifade etmek için bağırmamız gerekirken, bazılarını gülerek, ağlayarak veya somurtarak ifade ederiz. konvoycular bütün bu hisleri tek bir yolla ifade eder: konvoy yaparak. kolbastıcıların daha "susqun ama asil" halini temsil eden konvoycular, anadolumuzun genelinde yeraltında yaşar ve sadece ulusal bazda bir duygunun ifade edilmesinin gerekli olduğu durumlarda ortaya çıkıp konvoy yaparak, dosta güven, düşmana korku fışkırtır.

şehitler için gta konvoyu

konvoycuların en şaşırtıcı özelliği, ışık hızıyla örgütlenebilmeleri ve o kadar dandik arabaları bir şekilde çalıştırabiliyor olmalarıdır. konvoycuların arasına iyi bir arabayla girmeniz çok zordur sevgili blog dostları. genellikle 0-15.000 lira bandındaki araçların kullanıldığını görebilirsiniz. benim ilk arabam 6.000 liraya aldığım 90 model bir suzuki swift'ti ve onu kullandığım dönemde birkaç kez çevremde konvoy oluştuğuna şahit oldum. silecekleri çalıştırdığınızda dörtlüler yandığı için yağmurlu günlerde çevremde mutlaka konvoy oluşuyordu. bir keresinde kendimi aşti'de davul-zurna eşliğinde havaya atılıp tutulurken buldum. arabam yüzünden neredeyse boşu boşuna askere gidecektim. konvoyculuğun yaygın kullanım alanları, şehit haberleri, milli maç sonuçları, asker uğurlaması, hacı uğurlaması, düğün, sünnet, darbe engelleme, bir siyasi partiye oy verme isteği gibi kollektif hissiyatları ifade etmektir.

deneyimli gözlemcilerle yaklaşık 5 metre mesafeden yapılan deneyler göstermiştir ki, bir kişinin kolbastıcı veya konvoycu olduğunu anlamak kolay değildir. ancak dikkatli bir gözlemin konuşma, tavır, facebook resimleri gibi verilerle desteklenmesi durumunda kesin bir sonuca varmak mümkündür.

Hiç yorum yok: